Descripció

La vila de Moixent, amb els seus quasi 4.700 habitants, és un dels pobles més importants de la valenciana comarca de la Costanera. S'emplaça a 337 m. sobre el nivell del mar, a 31 km. De Xàtiva i a 33 km. D'Almansa, ben comunicat amb les ciutats de València i Madrid, per autovia i ferrocarril.

Moixent compta amb un extens terme municipal (150 km2), on l'agricultura tradicional de vinyes, oliveres i altres cultius cedixen terreny a les noves economies sostenibles (vins ecològics, masies rurals, espeleologia, cicloturisme,...). No obstant això, la principal riquesa del municipi procedix de les fàbriques de mobles de rattan, medul·la i bambú; de derivats de la fusta i de transformació agrícola; així com també del sector serveis, cada vegada més desenvolupat.

El perquè històric de Moixent s'explica, abans que res, per la necessitat controlar i defendre un estratègic camí. La vall de Montesa és un corredor entre muntanyes, drenat pel riu Cànyoles, antany conegut com el riu de Montesa. La rellevància històrica del paratge, com a ruta de trànsit de persones i mercaderies entre la meseta castellana i el litoral valencià, ve de molt antic.

La Via Heráclea dels ibers i cartaginesos, la Via Augusta dels romans, la calçada islàmica i el camí reial de Xàtiva a Toledo, el ferrocarril de València a Madrid, la carretera N-430 i actual autovia de València a Albacete, i el projectat tren d'alta velocitat (AU)... s'ajusten, poc més o poc menys, a l'itinerari longitudinal proposat per la mare naturalesa. Un dels llocs de més interés, de visita obligada i amb gran importància arqueològica, és el poblat ibèric de "La Bastida de les Alcusses".